Η σημασία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την ανθρώπινη υγεία ξεκινά ήδη από την εμβρυική ανάπτυξη. Το δοκαχεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι ένα σημαντικό συστατικό των φωσφολιπιδίων του κεντρικού νευρικού συστήματος και παρασκευάζει το 12 με 20% των λιπαρών οξέων της φαιάς ουσίας του φλοιού του εγκεφάλου. Η ανεπαρκής πρόσληψη των ωμέγα-3 έχει σημαντικές επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος. Η ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος συνδέονται με επαρκή πρόσληψη DHA κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εμβρύου. Το έμβρυο και το νεογέννητο βρέφος εξαρτώνται από τη μητρική παροχή του DHA.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα έχουν έναν μοναδικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της ταχείας κυτταρικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης νέων ιστών και νέων συστημάτων οργάνων του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με χαμηλά επίπεδα DHA έχουν βραχύτερη διάρκεια προσοχής1 και αυτό μπορεί να έχει μακρόχρονες επιδράσεις στη μελλοντική μάθηση και απόδοση. Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν λάβει 10 ml μουρουνέλαιου καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού έχουν υψηλότερο IQ στην ηλικία των 4 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει καλαμποκέλαιο, όπως φάνηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2003 στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics2.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Colombo J, Kannas K, Shaddy D, et al., Maternal DHA and the development of attention in infancy and toddlerhood, Child Dev 2004; 75:1254-67.
2. Helland I, Smith L, Saarem K, et al., Maternal supplementation with very long chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age, Pediatrics 2003; 111 (1): e39.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος-Συγγραφέας
Μέλος των American Council of Applied Clinical Nutrition
American Association of Drugless Practitioners
American Association of Nutritional Consultants
Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Association for Natural Medicine in Europe Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων