5 Συμβουλές για να διατηρήσετε την οξυδέρκειά σας!

Γνωρίζατε ότι τόσο η σωματική όσο και η διανοητική άσκηση επηρεάζουν τη μνήμη και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου;

1.  Καθημερινές σπαζοκεφαλιές

Ο γιατρός και νευροεπιστήμονας Andreas Engvig έχει ερευνήσει την εκπαίδευση μνήμης και διαπίστωσε ότι η καθημερινή «προπόνηση» της μνήμης έχει μετρήσιμη φυσική επίδραση στον εγκέφαλο. Πιστεύει ότι ο εγκέφαλος γίνεται αισθητά μεγαλύτερος με την εξάσκηση, ακριβώς όπως ένας μυς. Αλλά, όπως και με τους μύες, πρέπει η εξάσκηση να είναι καθημερινή για να διατηρηθεί η θετική επίδραση. Θα πρέπει επίσης το ερέθισμα να είναι έντονο για να «ερεθίσει» τον εγκέφαλο. Οι λέξεις-κλειδιά για την άσκηση του εγκεφάλου είναι να ξεφύγετε από τις ρουτίνες, να μεταβάλλετε τον τρόπο που κάνετε τα πράγματα και να σκέφτεστε με νέους τρόπους. Διεγείρετε τις αισθήσεις με νέες γεύσεις, μυρωδιές και ήχους για να δημιουργήσετε νέες συνδέσεις στον εγκέφαλο. Δραστηριότητες όπως η επίλυση sudoku και σταυρόλεξων, η ανάγνωση, το πλέξιμο και τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν επίσης να είναι καλές σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Engvig, η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι και ευχάριστη ώστε να έχει θετικό αποτέλεσμα.

2. Τρώτε υγιεινά

Η μεσογειακή διατροφή, με περισσότερα φρούτα και φρέσκα λαχανικά, καρύδια και ελαιόλαδο, φαίνεται, σύμφωνα με μελέτη, να έχει ευεργετική επίδραση στις νοητικές δεξιότητες – ανεξαρτήτως της ηλικίας. Επίσης, η κατανάλωση μουρουνελαίου και ιχθυελαίου, μιας πηγής πλούσιας σε ωμέγα-3, φαίνεται να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα.

3. Μάθετε μία νέα ξένη γλώσσα

Το 2007, η καναδή ερευνήτρια Ellen Bialystok παρουσίασε αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι η εκμάθηση και η χρήση πολλών γλωσσών έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, συγκριτικά με τη χρήση μίας μόνο γλώσσας. Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας είναι έτσι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας, οπότε ξεκινήστε τα μαθήματα!

4. Σωματική δραστηριότητα

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η άσκηση έχει θετικό αποτέλεσμα, προστατεύοντας τον εγκέφαλο και διευκολύνοντας τη μάθηση. Ένας ακόμα λόγος για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το σώμα σας περισσότερο! Οι καλύτερες ασκήσεις είναι οι αερόβιες, όπως το τζόκινγκ, η ποδηλασία και το γρήγορο περπάτημα. Δεν απαιτείται μεγάλη ένταση, το σημαντικό είναι να ασκείστε τακτικά και για τουλάχιστον μισή ώρα τη φορά.

5. Ξεκινήστε το χορό

Μια διασκεδαστική και ωφέλιμη δραστηριότητα για τον εγκέφαλο είναι να χορέψετε νέους χορούς. Η εκμάθηση των βημάτων ενός νέου χορού διεγείρει μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου, ενώ βρίσκεστε σε σωματική δραστηριότητα, και όχι μόνο – σας βοηθά να κοινωνικοποιηθείτε και να κάνετε νέους φίλους!

©2024 Apollonian Nutrition

Log in with your credentials

Forgot your details?