Το μουρουνέλαιο μειώνει τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και την ανάγκη για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα αποτελέσματα μελέτης δείχνουν ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιθανό να μειώσουν την ανάγκη για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα με τη βοήθεια του μουρουνέλαιου.

Αυτή η πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical and Diagnostic Research τον Ιούλιο του 2013 περιελάμβανε 30 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ηλικίας 19 με 60 ετών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2012 στο Mahatma Gandhi Medical College and Hospital. Κάθε ασθενής λάμβανε 1,5 γραμμάρια μουρουνέλαιου δύο φορές την ημέρα, πέντε κάψουλες των 300 mg. Η χρήση του μουρουνέλαιου συνεχίστηκε για μια περίοδο 24 εβδομάδων. Το περιεχόμενο της κάθε κάψουλας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ήταν εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) 20 mg και δοκοσαχεξανοϊκό οξύ (DHA) 30 mg. Το περιεχόμενο της κάθε κάψουλας σε λιποδιαλυτές βιταμίνες ήταν βιταμίνη Α 284 IU και βιταμίνη D 28,4 IU. Η συνολική λοιπόν καθημερινή δόση από τις 10 κάψουλες (5 κάψουλες δύο φορές την ημέρα) ήταν EPA 200 mg, DHA 300 mg, βιταμίνη Α 2840 IU και βιταμίνη D 284 IU. Το μουρουνέλαιο επιλέχθηκε από τους ερευνητές της μελέτης αντί για το ιχθυέλαιο, διότι το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνες Α και D, ενώ το ιχθυέλαιο δεν περιέχει. Η βιταμίνη Α προστατεύει από τη βλάβη που προκαλεί η μεθοτρεξάτη στο ήπαρ, κύρια υποστηρικτική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Το μουρουνέλαιο προστατεύει επίσης από την έλλειψη βιταμίνης D που είναι αρκετά συχνή σε αυτή την ασθένεια. Παράλληλα με το μουρουνέλαιο, οι ασθενείς λάμβαναν 50 mg Diclofenac Sodium (Voltaren) σε μια μοναδική δόση με τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στα 200 mg ημερησίως.

Η μέση ημερήσια απαίτηση για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για κάθε ασθενή καταγράφτηκε και συγκρίθηκε καθ’ όλη την περίοδο των 24 εβδομάδων. Επιπλέον, το σκορ του πόνου των ασθενών αξιολογήθηκε με τη χρήση της Οπτικής Αναλογικής Σκάλας (Visual Analogue Scale, VAS) σε διαφορετικές εβδομάδες μαζί με μια αξιολόγηση της «Υποκειμενικής Ανταπόκρισης» στον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η χορήγηση μουρουνέλαιου για την περίοδο των 24 μηνών συνετέλεσε σε μια στατιστικά σημαντική μείωση στο σκορ του μέσου πόνου VAS από 80,38 ±6,4 στην αρχή της μελέτης σε 67,30 ± 5,3 στο τέλος της μελέτης. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι ότι το ποσοστό των ασθενών που είχαν αξιολόγηση της υποκειμενικής ανταπόκρισης ως «καλύτερης» αυξήθηκε σημαντικά από 15,38% την τέταρτη εβδομάδα σε 61,53% την 24η εβδομάδα. Οι συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν τα ακόλουθα: «Αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι η ταυτόχρονη χρήση μουρουνέλαιου που περιείχε απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα μείωσε τη μέση ημερήσια δόση του Diclofenac Sodium και τη συχνότητα των παρενεργειών που σχετίζονται με αυτή»1.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά επώδυνη πάθηση. Ως αποτέλεσμα, αυτοί που υποφέρουν από αυτό το αυτοάνοσο νόσημα λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως το Voltaren (diclofenac sodium), σε καθημερινή βάση για να βρουν ανακούφιση. Το πρόβλημα είναι ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό. Ο κίνδυνος μπορεί να αυξάνεται με τη διάρκεια της χρήσης καθώς και με αυξημένη δόση. Δεδομένου ότι το μουρουνέλαιο είναι ένα ασφαλές φυσικό «φάρμακο» χρησιμοποιούμενο εδώ και αιώνες, θα ήταν συνετό να το δοκιμάσετε για 5-6 μήνες, όπως έκαναν οι ασθενείς αυτής της μελέτης, για να δείτε αν θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή σας από τα επικίνδυνα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

1. Gupta V.K., et al., The concomitant consumption of cod liver oil causes a reduction in the daily diclofenac sodium usage in rheumatoid arthritis patients: a pilot study, J Clin Diagn Res, 7(7): 1347-1351, 2013

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος-Συγγραφέας

Μέλος των American Council of Applied Clinical Nutrition

American Association of Drugless Practitioners

American Association of Nutritional Consultants

Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Association for Natural Medicine in Europe

Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων

©2024 Apollonian Nutrition

Log in with your credentials

Forgot your details?