Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (C-reactive protein ή CRP) είναι ένας δείκτης φλεγμονής και προάγγελος καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Παράγεται στο συκώτι.
Τα επίπεδα CRP είναι καλύτερος προάγγελος καρδιαγγειακής ασθένειας από την LDL σύμφωνα με τον Dr. Paul Ridker και τους συνεργάτες του στο Brigham and Women’s Hospital. Η μελέτη τους βασίστηκε σε δείγματα αίματος από σχεδόν 28.000 φαινομενικά υγιείς γυναίκες, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε για οκτώ χρόνια. Τα επίπεδα CRP των γυναικών σχετίστηκαν άμεσα με καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και άλλα είδη καρδιαγγειακής ασθένειας και ήταν καλύτερος προάγγελος αυτών από τα επίπεδα LDL. Οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα CRP ήταν δυο φορές πιο πιθανό από αυτές με τα υψηλά επίπεδα LDL να έχουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από καρδιοπάθεια. Οι γυναίκες με υψηλή CRP και χαμηλή LDL ήταν σε σημαντικότερο κίνδυνο από τις γυναίκες με χαμηλή CRP και υψηλή LDL1.
Σύμφωνα με έναν υπολογισμό 25 με 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν φυσιολογικά ή χαμηλά επίπεδα LDL αλλά υψηλά επίπεδα CRP και ως εκ τούτου υψηλό επίπεδο καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα CRP έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακών προσβολών από ό, τι οι άνθρωποι με τα χαμηλότερα επίπεδα σύμφωνα με μια ανάλυση δεκατεσσάρων μελετών από την Dr. Mary Beattie και τους συνεργάτες της στο University of California στο San Francisco.
Στη συνεχιζόμενη Physicians’ Health Study 22.000 ανδρών 97 προφανώς υγιείς συμμετέχοντες πέθαναν ξαφνικά από καρδιοπάθεια σύμφωνα με τη Dr. Christine Albert και τους συνεργάτες της στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη. Πάνω από δεκαεπτά χρόνια παρατήρησης στη μελέτη το μόνο πράγμα που είχαν κοινό το οποίο μπορούσε να ήταν προάγγελος των θανάτων τους ήταν το υψηλό επίπεδο CRP2.
Η απώλεια βάρους, η υγιεινή δίαιτα, η άσκηση και το σταμάτημα του καπνίσματος μειώνει τα επίπεδα CRP. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ή μουρουνέλαιου μειώνουν επίσης τα επίπεδα της CRP.
Δεδομένα δείχνουν ότι τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) μπορούν να τίθενται υπό έλεγχο από την συχνή κατανάλωση ψαριών, ιχθυελαίου ή μουρουνέλαιου. Για παράδειγμα, 269 ασθενείς υποβλήθηκαν σε αγγειογραφία επειδή υπήρχε υποψία για καρδιαγγειακή ασθένεια. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν επίσης όσον αφορά στα επίπεδα της CRP και της κατανάλωσης ψαριών. Πλην τούτων, τα επίπεδα των ΕΡΑ και DHA αναλύθηκαν στα κοκκιοκύτταρα (έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων). Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ασθενείς με μια ή περισσότερες καρδιακές αρτηρίες μπλοκαρισμένες (50% ή περισσότερες) είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα CRΡ στο αίμα τους από ό, τι οι ασθενείς χωρίς σημαντικά μπλοκαρίσματα αρτηριών. Παρατήρησαν επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα CRΡ συσχετίστηκαν με χαμηλά επίπεδα DHA στα κοκκιοκύτταρα. Τα επίπεδα του DHA στα κοκκιοκύτταρα ήταν στενά συνδεδεμένα με την κατανάλωση ψαριών. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το DHA έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση που συντελεί στη μείωση των επιπέδων της CRP και ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή ασθένεια3.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Ridker PM, Rifai N, Rose L, Buring JE, Cook NR., Comparison of C-reactive protein and low-density lipoprotein cholesterol levels in the prediction of first cardiovascular events, N Engl J Med. 2002 Nov 14;347(20):1557-65
2. Albert CM, Ma J, Rifai N, Stampfer MJ, Ridker PM., Prospective study of C-reactive protein, homocysteine, and plasma lipid levels as predictors of sudden cardiac death, Circulation. 2002 Jun 4;105(22):2595-9
3. Madsen T, Skou HA, Hansen VE, Fog L, Christensen JH, Toft E, Schmidt EB, C-reactive protein, dietary n-3 fatty acids, and the extent of coronary artery disease, Am J Cardiol. 2001 Nov 15;88(10):1139-42
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος-Συγγραφέας
Μέλος των American Council of Applied Clinical Nutrition
American Association of Drugless Practitioners
American Association of Nutritional Consultants
Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners
Association for Natural Medicine in Europe
Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων