Το ιχθυέλαιο μειώνει το ινωδογόνο, αποτρέποντας την καρδιαγγειακή ασθένεια

Το ινωδογόνο είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το συκώτι και είναι γνωστό για το ρόλο της ως παράγοντας θρόμβωσης του αίματος και πήξης. Όταν το σώμα μας εντοπίσει μια βλάβη, η παραγωγή ινωδογόνου από το συκώτι μας μπορεί να αυξηθεί τετραπλάσια. Ινωδογόνο και αιμοπετάλια στέλνονται μέσω του αίματός μας στο σημείο της βλάβης. Στο τραύμα αυτά τα αιμοπετάλια κολλάνε το ένα με το άλλο βοηθούμενα από το ινωδογόνο και τη λιποπρωτεΐνη (α). Δένονται μαζί από το ινώδες (μια αδιάλυτη πρωτεΐνη για την πήξη του αίματος που προέρχεται από το ινωδογόνο) σχηματίζοντας έναν θρόμβο, για να κλείσουν το τραύμα και να προλάβουν περαιτέρω απώλεια αίματος. Υψηλά επίπεδα ινωδογόνου στο αίμα επιτρέπουν  τη δημιουργία μεγάλων θρόμβων.

Αν έχετε ένα κόψιμο στο χέρι σας, το οποίο επέτρεψε εξωτερική αιμορραγία ή βλάβη σε ένα αιμοφόρο αγγείο που επέτρεψε εσωτερική αιμορραγία, η θρόμβωση είναι μια ευεργετική αντίδραση. Αλλά αν έχετε φλεγμαίνουσα αθηρωματική πλάκα στην καρδιακή αρτηρία που είναι σε κίνδυνο για ρήξη, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε στο σώμα σας είναι μια μεγάλη ποσότητα ενός συστατικού που προάγει τη θρόμβωση. Όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο του ινωδογόνου και η ικανότητα του αίματος για σχηματισμό θρόμβου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα του σχηματισμού θρόμβου στην πλάκα που βρίσκεται σε ρήξη και η πρόκληση καρδιακής προσβολής.

Εκτός από το να κολλήσουν  το ένα με το άλλο τα αιμοπετάλια στο σημείο της βλάβης στην αρτηρία μπορούν να εκκρίνουν συστατικά που κάνουν τα τοιχώματα της αρτηρίας να συσταλούν. Το ινωδογόνο επίσης έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό. Αυτή η συστολή μιας αρτηρίας αυξάνει τις πιθανότητες ένας θρόμβος να μπλοκάρει τη ροή του αίματος.

Στη μελέτη Scottish Heart Healthy Study τα επίπεδα ινωδογόνου παρακολουθήθηκαν για δεκατρία χρόνια σε 1238 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 ώς 64 ετών. Υψηλά επίπεδα ινωδογόνου βρέθηκαν να είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακής ασθένειας και θνησιμότητας λόγω καρδιοπάθειας1.

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σχεδόν διπλασιάζεται με τα πολύ υψηλά επίπεδα ινωδογόνου σύμφωνα με τους Dr. B.R. Jeager και Dr. C.A. Labarrere του Munich University Clinic στη Γερμανία2.

Άγγλοι ερευνητές ανέφεραν ότι το ιχθυέλαιο μείωνει το ινοδωγόνο, αντιμετωπίζοντας μια σημαντική παθολογική διαδικασία που οδηγεί σε θρομβωτικό έμφραγμα. Η επτάχρονη μελέτη ΜΑΧΕΡΑ έδειξε ότι το ιχθυέλαιο πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα χωρίς να προκαλέσει καμμιά παρενέργεια3.

1. Woodward M, Lowe GD, Rumley A, Tunstall-Pedoe H., Fibrinogen as a risk factor for coronary heart disease and mortality in middle-aged men and women. The Scottish Heart Health Study, Eur Heart J. 1998 Jan;19(1):55-62

2. Jaeger BR, Labarrere CA., Fibrinogen and atherosclerosis: Vulnerable plaque on vulnerable patient?, Herz, 28(6):530-538, 2003

3. Saynor R, Gillott T, Changes in blood lipids and fibrinogen with a note on safety in a long term study on the effects of n-3 fatty acids in subjects receiving fish oil supplements and followed for seven years, Lipids. 1992 Jul;27(7):533-8

Μάριος Δημόπουλος

Διατροφολόγος-Συγγραφέας

Μέλος των American Council of Applied Clinical Nutrition

American Association of Drugless Practitioners

American Association of Nutritional Consultants

Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Association for Natural Medicine in Europe

Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων

©2024 Apollonian Nutrition

Log in with your credentials

Forgot your details?