full-croppeda

Μουρουνέλαιο: Μια εξαιρετική υπερτροφή για όλες τις εποχές του χρόνου

Δημήτρης Γρηγοράκης [Msc Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος]

Πριν από δύο ημέρες επισκέφθηκα ένα φαρμακείο της γειτονιάς μου προκειμένου να προμηθευτώ κάποια παυσίπονα. Με την ευκαιρία της παραμονής μου στο φαρμακείο σκέφθηκα να ρωτήσω τη φαρμακοποιό σχετικά με το μουρουνέλαιο (διαθέσιμους τύπους, κόστος κλπ). Προς έκπληξη μου, στην ερώτηση μου η φαρμακοποιός αντί να με πληροφορήσει για τα παραπάνω, απάντησε κοφτά: «το μουρουνέλαιο δεν πρέπει να το λαμβάνετε το καλοκαίρι!». Χωρίς να χρησιμοποιήσω την ιδιότητά μου και κρίνοντας ότι οι διατροφικές γνώσεις της είναι μάλλον περιορισμένες, αποχώρησα από το φαρμακείο με τα προϊόντα για τα οποία το είχα επισκεφθεί. Ωστόσο, μου έμεινε στο μυαλό η τοποθέτηση της φαρμακοποιού την οποία σκέφθηκα ότι μάλλον έχω ξανακούσει… Μάλιστα κάπου διάβασα πρόσφατα (φυσικά σε ανυπόγραφο κείμενο στο διαδίκτυο ) ότι «το μουρουνέλαιο, δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται περισσότερο από 2 μήνες το χρόνο». Τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις τις θεωρώ απόλυτα λανθασμένες και πιστεύω ότι είναι αυτονόητο χρέος μου να τοποθετηθώ, διαλευκαίνοντας το εν λόγω ζήτημα. Φαντάζομαι το επιχείρημα τόσο της συγκεκριμένης φαρμακοποιού όσο και εκείνων των λίγων χωρίς σοβαρή επιστημονική κατάρτιση που το υποστηρίζουν, είναι ότι εφόσον το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνη D δεν το χρειαζόμαστε το καλοκαίρι με δεδομένο ότι «αυτονόητα» συνθέτουμε τη συγκεκριμένη βιταμίνη εξαιτίας της έκθεσης μας στο ήλιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το μουρουνέλαιο, ως συμπυκνωμένη πηγή ζωτικών θρεπτικών συστατικών,  χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες για την πρόληψη της ραχίτιδας και την καλή σκελετική ανάπτυξη των παιδιών και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Πράγματι, το υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο διαθέτει αυξημένη διατροφική αξία. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (DHA: 600 mg/5 ml, ΕΡΑ: 400 mg/5 ml) και της ιδιαίτερα σημαντικής βιταμίνης D (400 IU/5 ml). Ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α (250 μg/5 ml) και μικρή ποσότητα βιταμίνης Ε (10 mg/5 ml). Τα νούμερα έχουν ληφθεί από τη διατροφική σύσταση του μουρουνέλαιου Moller’s.

Γιατί μουρουνέλαιο και το καλοκαίρι;

Στην επιστήμη της διατροφής ονομάζουμε «απαραίτητα» τα θρεπτικά εκείνα συστατικά που δεν μπορεί να τα συνθέσει το σώμα μας , αλλά πρέπει απαραιτήτως να τα λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε. Εάν η διατροφή μας δεν περιέχει επαρκείς ποσότητες των συστατικών αυτών (ούτε λαμβάνουμε κάποιο κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής) τότε το σώμα μας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και οι ασθένειες θα κάνουν, αργά ή γρήγορα την εμφάνισή τους.

School of shoal of Mackerel fish underwater in sea

Ας έρθουμε τώρα στο θέμα μας: το μουρουνέλαιο περιέχει 3 απαραίτητα συστατικά (DHA, EPA, βιταμίνη Α) και ένα συστατικό που είναι εν μέρει απαραίτητο (βιταμίνη D), γιατί μπορούμε να το πάρουμε είτε από τις τροφές, είτε να το συνθέσει το σώμα μας από την χοληστερόλη υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας [εδώ να ανοίξουμε μία μικρή παρένθεση: και τα DHA  και EPA μπορούν να συντεθούν στο σώμα μας από το άλφα λινολενικό οξύ (φυτικής προέλευσης) σε ποσότητες όμως τόσο μικρές που είναι αμελητέες]

Άρα ως προς τα 3 πρώτα συστατικά, δηλαδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) και EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και τη βιταμίνη Α δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι το μουρουνέλαιο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου – του καλοκαιριού περιλαμβανομένου!

Τι γίνεται όμως με τη βιταμίνη D που περιέχει το μουρουνέλαιο; Τη χρειαζόμαστε το καλοκαίρι ή μήπως το σώμα μας παράγει αρκετή ποσότητα όταν το δέρμα μας εκτίθεται στις ηλιακές ακτίνες και συγκεκριμένα, στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB);

Θεωρητικά, πράγματι, το σώμα μας μπορεί να παραγάγει όλη την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Στην πράξη αυτό, κατά κανόνα, δεν συμβαίνει, αφού σήμερα περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν μέσα σε κλειστούς χώρους (συχνά μπροστά σε μία TV ή σε ένα computer) και χρησιμοποιούμε αντηλιακά για να προστατευθούμε από τον καρκίνο (μελάνωμα) και την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Αυτό άλλωστε έδειξε και μελέτη του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας σύμφωνα με την οποία, ακόμα και σε ηλιόλουστες περιοχές όπως η Αττική και η Κρήτη μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μα θα μου πει κάποιος: εγώ κάνω πολλή ώρα ηλιοθεραπεία, αλλά πριν τις 10 το πρωί ή μετά τις 4 το απόγευμα, όταν ο ήλιος δεν είναι πολύ δυνατός. Έτσι δεν βάζω αντηλιακό ή βάζω ένα χαμηλού δείκτη προστασίας που αφήνει μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας να απορροφάται από το δέρμα μου. Γιατί να χρειάζομαι εγώ τη βιταμίνη D του μουρουνέλαιου;

Η απάντηση που θα δώσω στον υποθετικό αυτό φίλο μας είναι η εξής: εντάξει, εσύ ίσως και να μη χρειάζεσαι την επιπλέον βιταμίνη D που θα σου δώσει το μουρουνέλαιο, αλλά δε θα σε βλάψει κιόλας! Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία μουρουνέλαιου (5 ml = 1 κουταλάκι του γλυκού) παρέχει 400 IU βιταμίνης D, ενώ η ημερήσια ασφαλής δοσολογία σύμφωνα με την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) είναι μέχρι 4000 IU. Όπερ έδει δείξαι, όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι.

Σημείωση: Για τη συγγραφή του άρθρου αυτού έλαβα σαν υπόδειγμα το μουρουνέλαιο Möller’s, γνωστό για την υψηλή του ποιότητα. Επίσης, η προαναφερόμενη δοσολογία των 5ml και οι περιεκτικότητες θρεπτικών συστατικών του μουρουνέλαιου, αναφέρονται στο μουρουνέλαιο Möller’s.

Βιβλιογραφία

  1. Semba RD (2012). The historical evolution of thought regarding multiple micronutrient nutrition. I Nutr, 142 (1): 143S-56S
  2. Holick MF (2010). The vitamin D deficiency pandemic: A forgotten hormone important for health. Public Health Rev 32:267–283.
  3. Singhellakis PN, Malandrinou FC, Psarrou CI, Danelli AM, Tsalavoutas SD, Constantellou ES (2011). Vitamin D deficiency in white, apparently healthy, free-living adults in a temperate region. Hormones, 10(2): 131-143
  4. Scientific Opinion on the tolerable. Upper intake level of vitamin D (2012). EFSA Journal, 10(7): 2813
  5. mollers.gr

©2024 Apollonian Nutrition

Log in with your credentials

Forgot your details?