Μουρουνέλαιο κατά της γήρανσης

Το γήρας φυγείν αδύνατον! Η συγκεκριμένη φράση αποτελεί παράφραση του γνωστού ρητού του Πλάτωνα, η οποία ωστόσο αποδίδει μία δυσάρεστη πραγματικότητα. Η γήρανση είναι μία διαδικασία ανεπιθύμητη, αλλά δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου αναπόφευκτη. Ένα φαινόμενο το οποίο λόγω της έλευσης του καλοκαιριού και μέσω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο μπορεί να επιταχυνθεί. Το ζητούμενο όμως είναι πως μπορεί να καθυστερήσει και πως αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διατροφής. Τι λένε για το θέμα αυτό οι επιστημονικές έρευνες;

Υπολογίζεται ότι μέχρι το έτος 2050 το 1/3 του πληθυσμού θα είναι πάνω από την ηλικία των 65 ετών και ο αριθμός των ατόμων αυτών θα είναι διπλάσιος από τον πληθυσμό των παιδιών (ηλικίας 0–14). Για το λόγο αυτό η επιστημονική έρευνα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους μπορεί να καθυστερήσει ή να αντιστραφεί το φαινόμενο της γήρανσης.

Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης, τόσο του εγκεφάλου όσο και του δέρματος. Οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές (βιταμίνη Ε, Α) και αντιφλεγμονώδεις ουσίες (ω-3 λιπαρά), όπως εκείνες που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων και γήρανσης του δέρματος σχετιζόμενων με την πάροδο της. Η έρευνα του εργαστηρίου του Lau και των συνεργατών του προτείνει ότι η κατανάλωση μουρουνέλαιου μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που παρουσιάζονται με την πρόοδο της ηλικίας (Lau et al 2007). Ακόμη, οι μελέτες σχετικά με τη γήρανση στο Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής Jean Mayer USDA του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης τόσο στο σώμα, όσο και στον εγκέφαλο.

Πως το μουρουνέλαιο μπορεί να αναστέλλει τη γήρανση

Το μουρουνέλαιο παρέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων και γήρανσης του δέρματος. Ειδικότερα, το διατροφικό πλεονέκτημα του είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D (D3) και σε ω-3 λιπαρά (DHA  και ΕΡΑ). Περιέχει δηλαδή έναν μοναδικό και ιδιαίτερο διατροφικό συνδυασμό, ο οποίος δεν παρουσιάζεται πουθενά αλλού. Ταυτόχρονα, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε για αντιοξειδωτική προστασία των ω-3.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο, μπορούν να ασκήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματά τους είτε έμμεσα μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, είτε άμεσα μέσω της βελτίωσης της διαδικασίας της μετάδοσης των νευρικών σημάτων, της προστασίας του ασβεστίου και των νευροπρoστατευτικών πρωτεϊνών. Σύμφωνα με τον Wu και τους συνεργάτες του (2002) η περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε βιταμίνη Ε και η συνέργεια της με τα υπόλοιπα θρεπτικά του συστατικά συντελεί στις θετικές του επιδράσεις:

  • Στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ισχύος στο πλάσμα αίματος
  • Στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος
  • Στη διατήρηση της ικανότητας των εγκεφαλικών κυττάρων να αποκρίνονται στα χημικά ερεθίσματα
  • Στην προστασία των δερματικών κυττάρων και των αγγείων έναντι των οξειδωτικών φθορών.

 

Το μουρουνέλαιο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το οξειδωτικό στρες που παρατηρείται κατά τη γήρανση και κατ’ επέκταση να βελτιώσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και τη δερματική υγεία. Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων πραγματοποιούνται τα παραπάνω φαινόμενα περιλαμβάνουν την προαγωγή της επικοινωνίας μεταξύ των νεύρων μέσω των νευρικών σημάτων, καθώς και την αναστολή της δράσης των οξειδωτικών και φλεγμονωδών παραγόντων (π.χ. παράγοντας kapaB). Συνολικά, υποστηρίζεται ότι μπορεί να βελτιώσει τα συνολικά επίπεδα της υγείας, να ενισχύσει τη γνωσιακή και νευρική λειτουργία ή να αυξήσει την ιπποκαμπική πλαστικότητα αναστέλλοντας τη φυσική διαδικασία της γήρανσης.

Σύμφωνα με ερευνητές από τη Βοστόνη: «Ο συνδυασμός των θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο παρέχει μεγαλύτερα προστατευτικά αποτελέσματα σε σχέση με κάθε θρεπτική ουσία που λαμβάνεται μεμονωμένα». Το φαινόμενο της προστατευτικής του δράσης φαίνεται να είναι συνολικό (συνεργικό) και όχι αποτέλεσμα μίας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας.

Η γήρανση μπορεί να νικηθεί!

Εκτενή βιβλιογραφικά δεδομένα θεωρούν ως επίσης σημαντικούς παράγοντες τόσο τον περιορισμό των θερμίδων όσο και την επαρκή διατροφική πρόσληψη όλων των μικροθρεπτικών συστατικών: βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων κ.λπ. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω φαίνεται να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην προστασία κατά της γήρανσης και των νοσημάτων φθοράς, στη προστασία από δερματικές αλλοιώσεις, στη διατήρηση της ζωτικότητας και στην ποιοτική και ποσοτική παράταση της διάρκειας της ζωής. Στην προσπάθεια αυτή συστρατεύονται τόσο τα τρόφιμα με όλες τις διατροφικές ουσίες που περιέχουν, όσο και τα διαιτητικά συμπληρώματα, όπως είναι το μουρουνέλαιο.

Συμπερασματικά, τα υψηλά διατροφικά χαρακτηριστικά και η ασφάλεια του μουρουνέλαιου συμβάλλουν στην αναστολή της γήρανσης και στην προστασία του δέρματος. Βέβαια, προκειμένου να επωφεληθούν μέγιστα από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουν μουρουνέλαιο υψηλής ποιότητας, όπως είναι το MÖLLER’S! Το μουρουνέλαιο Möller’s το συνοδεύουν αυστηροί έλεγχοι ποιότητας και προδιαγραφές κατά πολύ αυστηρότερες από εκείνες που έχουν θεσπίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Νορβηγία. Διατίθεται σε υγρό μουρουνέλαιο MÖLLER’S με φυσική (παραδοσιακή) γεύση, με γεύση λεμόνι και γεύση Tutti Frutti ή σε κάψουλες οι οποίες περιέχουν μίγμα μουρουνέλαιου και ιχθυέλαιου. Τα ζελεδάκια MOLLER’S με θαυμάσια γεύση περιέχουν ιχθυέλαιο, ωμέγα-3 και Βιταμίνη D και είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τα παιδιά που δυσκολεύονται να πιούν το μουρουνέλαιό τους

Τα αποτελέσματα του μουρουνέλαιου είναι εντυπωσιακά τόσο στην πρόληψη των χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όσο και στην αναστολή της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης. Νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για μία υπερτροφή φαινόμενο, η οποία συμβάλει στην απόλυτη προστασία της υγείας και στην ουσία πρέπει να αποτελεί κυριολεκτικά το πρώτο καθημερινό διατροφικό μέλημα του κάθε ανθρώπου.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD
Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Βιβλιογραφία:

Lau FC, Shukitt-Hale B, Joseph JA (2007). Nutritional intervention in brain aging: reducing the effects of inflammation and oxidative stress. Subcell Biochem 42:299–318

Wu K, Willett W, Chan J, Fuchs CS, Colditz GA, Rimm EB, Rimm EB, Giovannucci EL (2002). A prospective study on supplemental vitamin E intake and risk of colon cancer in women and men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 11:1298–1304

Discovering the link between nutrition and skin aging Silke K. Schagen, 1 , † Vasiliki A. Zampeli, 1 , 2 , † Evgenia Makrantonaki, 1 , 2 and Christos C. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 298–307. doi: 10.4161/derm.22876 PMCID: PMC3583891 Zouboulis 1

©2024 Apollonian Nutrition

Log in with your credentials

Forgot your details?