Επίδραση των ωμέγα-3 και της Βιταμίνης D στην υγεία του εγκεφάλου

 

Το Φεβρουάριο του 2015 δημοσιεύθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο ανασκόπησης για τα ωμέγα-3 και τη βιταμίνη D και πως επιδρούν στη νόηση. Οι ερευνητές μελέτησαν τον μηχανισμό του πως η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 συνδέονται με νοητικές διαταραχές. Συμπέραναν πως η βιταμίνη D, το DHA και το EPA τροποποιούν τη σύνθεση, απελευθέρωση και λειτουργία της σεροτονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει ποικίλες εγκεφαλικές λειτουργίες και συμπεριφορές.
Η σεροτονίνη συγκεντρώνεται σε τμήματα του εγκεφάλου όπου λαμβάνουν χώρα η κοινωνική αντίληψη και η λήψη αποφάσεων. Διαταραγμένα μονοπάτια ή χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης στον εγκέφαλο σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα εγκεφαλικών διαταραχών: αυτισμός, ΔΕΠΥ, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, διαταραχή παρορμητικής συμπεριφοράς, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
Παρακάτω αναφέρονται τα κύρια σημεία για το πώς η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 επιδρούν σημαντικά στα επίπεδα της σεροτονίνης, συμβάλλοντας στη μείωση των συμπτωμάτων των ανωτέρω εγκεφαλικών διαταραχών:

  • Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη σύνθεση της σεροτονίνης.
  • Το ΕΡΑ αυξάνει την απελευθέρωση της σεροτονίνης.
  • Το DHA βελτιώνει την πρόσβαση της σεροτονίνης στο κύτταρο λόγω αυξημένης ρευστότητας της μεμβράνης.

Συμπέρασμα

Είναι πιθανό οι μηχανισμοί του συστήματος της σεροτονίνης να εξηγούν γιατί τα συμπληρώματα βιταμίνης D και ωμέγα-3 βελτιώνουν ορισμένες αρνητικές συμπεριφορές που σχετίζονται με ΔΕΠΥ, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια και διαταραχή παρορμητικής συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές δεν αναφέρουν συγκεκριμένη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης ωμέγα-3 καθώς δεν υπάρχει ακόμη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας. Παραταύτα, συμπεραίνουν ξεκάθαρα ότι τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη D ως συμπλήρωμα μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη νοητικών ασθενειών και/ή να βοηθούν στο μετριασμό της σοβαρότητας της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.

Σχόλιο Apollonian Nutrition: Το μουρουνέλαιο Möller’s (3 γεύσεις), οι κάψουλες Möller’s Forte (μουρουνέλαιο και ιχθυέλαιο) και τα ζελεδάκια Möller’s (ιχθυέλαιο) περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D (D3), αμφότερα στη φυσική τους μορφή.

Βιβλιογραφία

Patrick RP, Ames BN. Vitamin D and the omega-3 fatty acids control serotonin synthesis and action, part 2: relevance for ADHD, bipolar, schizophrenia, and impulsive behavior. FASEB J. 2015 Feb 24. pii: fj.14-268342.

©2024 Apollonian Nutrition

Log in with your credentials

Forgot your details?