Κληρονομιά Möller’s
Ανακαλύψτε την ιστορία του Μουρουνέλαιου Möller’s
Οι φυσικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες. Αναφορές για το ιχθυέλαιο υπάρχουν ακόμη και στη Βίβλο. Ωστόσο, πατρίδα του μουρουνέλαιου θεωρείται η Νορβηγία.
Στη Νορβηγία, το μουρουνέλαιο παράγεται πάνω από χίλια χρόνια. Στο παρελθόν χρησιμοποιόταν κυρίως για την επεξεργασία δερμάτων, για τη συντήρηση των δαπέδων και των τοίχων σπιτιών εκτεθειμένων στον άνεμο, και σε λάμπες φωτισμού. Οι εξαιρετικές του ιδιότητες στην υγεία ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα. Το δέκατο έβδομο αιώνα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση μουρουνελαίου είχε ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οπότε μερικοί γιατροί συνέστησαν τη χρήση του για τη θεραπεία της ραχίτιδας και των ρευματισμών. Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου έκανε τη γεύση και τη μυρωδιά του τόσο δυσάρεστη που λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να το πιούν.
Το 1854, ο Peter Möller ίδρυσε στα νησιά Lofoten της Νορβηγίας το πρώτο εργοστάσιο με πατενταρισμένη διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου. Εισήγαγε, μεταξύ άλλων, τη μέθοδο χρήσης ατμού η οποία απέτρεπε την οξείδωση και τη σήψη και εξασφάλιζε τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του μουρουνέλαιου. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε τότε παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι σήμερα και είναι γνωστή σαν «μέθοδος Möller».
Το μουρουνέλαιο Möller’s είναι λάδι από το συκώτι μουρούνας και παράγεται σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές της Νορβηγίας. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμινών Α και D. Προέρχεται από ψάρια των καθαρότερων νερών του Αρκτικού Ωκεανού.
Οι Νορβηγοί είναι έθνος της Ευρώπης, όπου πολλοί άνθρωποι ζουν μέχρι την ηλικία των 100 χρόνων με πλήρη υγεία. Οι υγιείς διατροφικές συνήθειες πέρασαν εκεί από γενιά σε γενιά. Στη Νορβηγία, το μουρουνέλαιο είναι ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής. Το μουρουνέλαιο Möller’s είναι το προϊόν που χρησιμοποιείται απ’ όλη την οικογένεια για πάνω από 165 χρόνια για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και την υγεία. Οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη D3 που περιέχονται στο μουρουνέλαιο είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Ως εκ τούτου, το Νορβηγικό Επιμελητήριο για τη Διατροφή συνιστά τη χρήση του μουρουνέλαιου καθημερινά για όλα τα άτομα, αρχίζοντας από την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους.
Ο φαρμακοποιός Peter Möller (1793-1869), πρώτος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη διαδικασία της παραγωγής του μουρουνέλαιου.
Το Lofoten είναι ένα γραφικό αρχιπέλαγος στη θάλασσα της Νορβηγίας. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής καθαρότητας ύδατα της Αρκτικής και παρθένο φυσικό περιβάλλον. Είναι ο τόπος όπου αλιεύεται η μουρούνα και εκεί βρίσκεται και η μονάδα παραγωγής του μουρουνέλαιου Möller’s. Για την παραγωγή του μουρουνέλαιου χρησιμοποιούνται ψάρια που αλιεύονται στην ίδια πλευρά της ακτής όπου βρίσκεται το εργοστάσιο. Αυτό εξασφαλίζει την φρεσκάδα της πρώτης ύλης, την προστασία του προϊόντος από την οξείδωση και είναι μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για υψηλής ποιότητας μουρουνέλαιο.
Μουρουνέλαιο Möller’s – Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα για καλή υγεία επί γενιές γενεών.
Ο φαρμακοποιός Peter Joachim Möller έζησε κατά τα έτη 1793-1869 στη Νορβηγία. Ήταν εκείνος που έκανε το μουρουνέλαιο να έχει σχετικά ευχάριστη γεύση, κατοχύρωσε τη μέθοδο παραγωγής και το παρείχε στο ευρύ κοινό.
Μία από τις πρώτες ετικέτες του μουρουνέλαιου Möller’s (1878)
Ανατύπωση από τo έγγραφο που ο Möller απηύθυνε στους παιδιάτρους για τα θετικά αποτελέσματα του μουρουνέλαιου στην υγεία το 1896.
Συστάσεις για την κατανάλωση του μουρουνέλαιου που εκδόθηκε από τον Ιατρικό Τύπο το 1895.
Η αλίευση της μουρούνας για την παραγωγή του μουρουνέλαιου Möller’s (1875)
Μονάδα επεξεργασίας ψαριών στις ακτές του αρχιπελάγους Lofoten, η οποία λειτουργεί από το 1875
Μηχάνημα για την απόσταξη του μουρουνέλαιου
από μουρούνα (1946)
Εξαγωγή ακατέργαστου ιχθυέλαιου και μουρουνέλαιου
Η παραδοσιακή αλιεία μουρούνας μέσα και γύρω από το αρχιπέλαγος Lofoten
Τμήμα ετικετοκόλλησης φιαλών του μουρουνελαίου Möller’s (1941)